Tatil (The Holiday)




























Tatil, 2006 Amerikan yapımı, kesinlikle izlenmesi gereken romantik bir film.

Oyuncular: Cameron Diaz, Kate Winslet ,Jude Law, Jack Black.

 
Filmin Özeti: Film fragmanları üreten bir reklamcılık firmasının sahibi olan Amanda Woods (Cameron Diaz) , Güney Kaliforniya’da yaşamaktadır. Londra’da yayınlanan Daily Telegraph gazetesinin popüler evlendirme köşesine yazılar yazan Iris Simpkins (Kate Winslet) ise, yaşamını İngiltere’de bir kasabada bulunan, çok şirin bir kır evinde sürdürmektedir. İkisi de erkek arkadaşlarını yaşamlarından çıkarmaya karar vermiştir.

İris ve Amanda, bir internet sitesi aracılığıyla karşılıklı ev değişimi yaparak, evlerini bir süreliğine takas ederler.

İris, Amanda’nın Brentwood semtindeki evine taşındıktan bir süre sonra Hollywood’un Altın Çağı’nın ünlü senaryo yazarı Arthur ve Amanda’nın eski erkek arkadaşıyla beraber çalışan film müziği bestecisi Miles ile arkadaş olur.

Öte yandan Iris’in karlarla kaplı kır evine yerleşen Amanda da, uzun süredir özlemini çektiği tek başınalığın sıcaklığına kavuşmuştur. Ancak Iris’in yakışıklı erkek kardeşi Graham’ın evin kapısını tıklatmasıyla olayın rengi değişmeye başlar. Beklenmedik gelişmelerin ard arda gelmesiyle iki kadın da farklı hayatları keşfedeceklerdir. 

İyi seyirler...







Kandil Simidi
















Günün anlamına uygun kandil simidi.
Hayırlı Kandiller...


Malzemesi:

  • 4-5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 300 gram margarin (oda sıcaklığında)
  • 2 çorba kaşığı şeker (silme)
  • 2 tatlı kaşığı tuz (silme)
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket instant maya
  • Üzeri için susam

Hazırlanması:

Bütün malzemeler bir kabın içinde yoğrulur ve hamur elde edilir. Hamur bir süre (yarım saat kadar) dinlendirilir. (hamur mayalı olmasına rağmen kabarmayan bir hamur) Daha sonra simit şekli (küçük) verilip, önce suya ve sonra susama (sadece üst kısmına) batırılır. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirilir.

Afiyet olsun...



Mantar Çorbası
















Malzemesi:

  • 5 adet mantar
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 3 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 tane bulyon
  • 6-7 su bardağı su

Hazırlanması:

Margarin ve sıvı yağda un açık kahverengi olana kadar (çok fazla yakmadan) kavrulur. Önce soğuk su yavaş yavaş katılır, pürüzsüz hale gelince suyun tamamı eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra içine küçük küçük doğranmış mantar, soğan, sarımsak ve bulyon eklenir. Mantar pişene kadar çorba kaynatılır. Çorbanın içindeki mantarın daha küçük olması için blender kullanılabilir.

Afiyet olsun...



Sütlaç















Malzemesi:

  • 1 kilo süt (5 su bardağı)
  • Pirinç (1 su bardağından iki parrmak noksan)
  • 2-3 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı su

Hazırlanması:

Pirinç 2-3 bardak su ile lapa olana kadar ve suyunu çekene kadar pişirilir. (pirincin suyu az gelirse eklenebilir) Sonra soğuk süt pirincin üzerine yavaş yavaş (topaklanmaması için) eklenip, karıştırılarak sütün tamamı ilave edilir ve kaynamaya bırakılır. Bir süre kaynadıktan sonra şeker eklenir. Yarım çay bardağı soğuk su ile nişasta karıştırılır ve bu karışım sütlaca yavaş yavaş eklenir. Kısa bir süre daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ve sıcak sıcak kaselere boşaltılır.

Afiyet olsun...  



















Şehriyeli Pilav


Malzemesi: (4 kişilik)

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tutam şehriye
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 paket bulyon

Hazırlanması:

Pirinç yarım saat tuzlu ılık suda bekletilip yıkanır. Şehriye yağda hafif kahverengi oluncaya kadar kavrulur ve üzerine pirinç eklenir. Pirinç de bir süre kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı sıcak su ve bulyon ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılır. Suyunu çekinceye kadar pişirilir.

Afiyet olsun...




Üzümlü Kurabiye



















Malzemesi:

  • 125 gram margarin (oda sıcaklığında)
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım su bardağı kuru üzüm

Hazırlanması:

Önce margarin ve un karıştırılır. Sonra bütün malzeme eklenerek hamur elde edilir. Hamura şekil verildikten sonra yumurta beyazına batırılır. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarına kadar pişirilir.

Afiyet olsun...



Izgara Çipura


  
Neden balık yemeli ?

Balık en önemli yiyeceklerdendir. Balık eti insanlar için çok gerekli olan protein yönünden çok zengindir. Balık yağı besleme gücü olarak diğer etlerden daha yararlıdır. Balık eti kalori yönünden de zengindir. Sindiriminin kolay, vucuda çok yararlı ve lezzetli olması balığı vazgeçilemez besin yapmıştır.

Bayat balık nasıl anlaşılır ?

Taze balık ne kadar yararlı ise bayat balıkta o kadar tehlikelir. Bu nedenle taze olmayan veya uygun koşullarda depolanmayan balıkları almamak gerekir. Bayat ve taze balığı ayırmak için şunlara dikkat edilmelidir :
  • Taze balığın gözleri parlak, solungaçları canlı kırmızı ve ıslak olur.
  • Balığın gözleri mat veya oyulmuş ise bayattır.
  • Solungaçları beyazımtırak veya çamur gibi koyu renkli ise bayattır.
  • Rengi canllığını kaybetmiş ise eti yumuşak ise bayattır.
  • Kuyruğu sallanıyorsa bayattır.
  • Pulları vucudundan kolayca ayrılıyorsa, karnı yumuşak ve pörsük ise bayattır.  





up