Patlıcan Reçeli


Kestane şekeri tadında patlıcan reçeli...

Malzeme:
  • 1 kilo küçük boy patlıcan
  • Şeker (doğranmış patlıcanların miktarında, bire bir ölçü )
  • Su ( şekerin üzerine çıkacak kadar )
  • Yarım limon suyu
Hazırlanması:
  • Patlıcanların kabukları soyulur, şerit şeklinde kesilir.
  • Yarım saat kadar soğuk suda bekletilir.
  • Bir tencerede su ve şeker kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatılır.
  • 20 dakika sonunda patlıcanlar suyun içinden alınıp, kaynayan şurubun içine atılır.
  • Reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Yarım limon suyu eklenir.
  • İstenilen kıvama gelen reçel ocaktan alınır ve ılındıktan sonra kavanozlara doldurulur.
 
Not: Reçelin kıvamını anlamak için küçük bir tabağın içine bir iki damla reçel akıtılıp buzlukta bir süre bekletilir. Eğer istediğiniz kıvama geldiyse reçeliniz olmuş demektir.
 
 

Saksı Süsleme


Su bazlı boyayla boyadığım saksının üzerine dekupaj çalışması yaptım. Desenle uygun mor boya da daha önce aldığım ama ilk olarak bu çalışmada kullandığım cam boyalarımdan. Bu deseni bir tülbentten kestim ancak çok ayrıntısı olduğu için kesmek de saksının üzerine yapıştırmak da çok zor oldu. Ama sonuç uğraştığıma değdi sanıyorum :)
 

Güveçte Orman Kebabı

 
     Malzemeler : (4 kişilik)
  • 500 gr kuşbaşı et
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı sıcak su
     Hazırlanması :
  • Kuşbaşı et yüksek ateşte suyunu çekene kadar kavrulduktan sonra güveçlere paylaştırılır.
  • İnce ince doğranmış soğan, biber, sarımsak, küp şeklinde kesilmiş patates, patlıcan ve domatesler de sırayla güveçlere yerleştirilir.
  • Tereyağı, tuzu, baharatları koyduktan sonra sıcak suyla hazırlanmış salça malzemenin üzerine dökülür.
  • Güveçlerin üzeri alüminyum folyoyla kapatılıp 220 derecede pişirilir. Folyo alındıktan sonra da üzerini kızarana kadar pişirilir.

İrmik Helvası


Malzemeler:
  • 250 gram irmik
  • 150 gram tereyağı
  • 1,5 ya da 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • Dolma fıstığı veya ceviz içi
Hazırlanması:
  • Yağ bir kapta eritilir.
  • Önce dolma fıstığı pembeleşene kadar kavrulduktan sonra irmik ilave edilip irmiğin kokusu hissedilene kadar birlikte kavrulur.
  • Su ve süt yavaş yavaş ilave edilerek suyunu çekene kadar karıştırılır.
  • Soğumadan şekil verilerek servis edilir.

Fırında Sütlaç



Malzemesi:
  • 1 kilo süt (5 su bardağı)
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 2-3 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 yumurta sarısı 
Hazırlanması:
  • Pirinç 2-3 bardak su ile lapa olana kadar ve suyunu çekene kadar pişirilir. (pirincin suyu az gelirse eklenebilir)
  • Sonra soğuk süt pirincin üzerine yavaş yavaş (topaklanmaması için) eklenip, karıştırılarak sütün tamamı ilave edilir ve kaynamaya bırakılır.
  • Kaynamaya bırakılan karışımdan bir kepçe alınır ve soğuduktan sonra yumurta sarısı eklenir.
  • Tenceredeki sütlaç bir süre kaynadıktan sonra şeker ilave edilir.
  • Yarım çay bardağı soğuk su ile nişasta karıştırılır ve bu karışım sütlaca yavaş yavaş eklenir. Kısa bir süre daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır.
  • Sütlaç ısıya dayanıklı cam  ya da güveç kaplarına koyulur. Üzerine yumurtalı karışım paylaştırılır.
  • Kaseler içi suyla doldurulmuş tepsiye yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 250 derecedeki fırının en alt kısmında 35-40 dak. pişirilir.
 

Pamuk Şekeri'nin Yeni Görüntüsü



up