Portakal Reçeli



Kokusu ve tadıyla mükemmel bir reçel... Benim için vazgeçemediğim üç reçelden biri…


Malzeme:
  • 8 adet portakal
  • 4,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Hazırlanması:
  • Portakalların kabukları ince şerit şeklinde kesilir. İçi de küp şeklinde doğranır.
  • Portakal kabukları her defasında süzülerek üç defa kaynatılır.
  • Bir tencerede su ve şeker kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatılır.
  • 20 dakika sonunda portakal kabukları ve içi, kaynayan şurubun içine atılır. Yarım limon suyu da eklenir. Reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatılır.
  • İstenilen kıvama gelen reçel ocaktan alınır ve ılındıktan sonra kavanozlara doldurulur.

Not: Reçelin kıvamını anlamak için küçük bir tabağın içine bir iki damla reçel akıtılıp buzlukta bir süre bekletilir. Eğer istediğiniz kıvama geldiyse reçeliniz olmuş demektir.
 
 

Dekoratif Mumluk



Kalemlik

Çay karıştırmak için kullanılan tahta çubukları konserve kutusuna yapıştırdım. Sonra akrilik boyayla renklendirip üzerine, şekillendirdiğim hamuru dekupaj tutkalıyla yapıştırdım.

Ezogelin Çorbası

Malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 çorba kaşığı pirinç
  • 2 çorba kaşığı bulgur
  • Yarım havuç (rendelenmiş)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 1 paket bulyon
  • 1 çorba kaşığı un
  • Sıvıyağ
  • Tuz, pulbiber, karabiber
  • 7-8 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
Soğan ve sarımsak ince doğranır. Sıvı yağ ve margarinde pembeleşinceye kadar kavrulur. Rendelenmiş havuç da katılarak bir süre daha kavrulur. İçine salça eklenir. Salçayla da biraz kavrulduktan sonra mercimek, pirinç, bulgur eklenir, üzerine su ve bulyon ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Küçük bir tencerede sıvıyağla un açık kahverengi olana kadar (çok fazla yakmadan) kavrulur. Önce bir çay bardağı soğuk su yavaş yavaş katılır, pürüzsüz hale gelince suyun tamamı eklenerek diğer karışıma ilave edilir ve pişene kadar kaynatılır. Servis edilmeden önce blenderden geçirilir.

up