Bebek Battaniyesi Yünlerim

 
Yağmurun yağmaya başladığı bugün ben de bu rengarenk yünleri aldım. Neden, havalar soğumaya başlayınca insanlar genelde örgü örme isteği duyarlar? İşte biraz bu sebepten biraz da Derya Baykal'ın programından sonra bebek battaniyesi örmeye karar verdim. Şimdilik yünlerimi göreceksiniz. Örmeye başladım bile :) Biraz ilerledikten sonraki görüntüsünü de en kısa zamanda bloğumda  paylaşacağım.
 
 

Aşure

 
Malzeme:
  • 500 gr. buğday
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 kutu konserve nohut
  • 1 kutu konserve fasulye
  • 1 küçük kutu konserve mısır
  • 500 gr. kuru üzüm
  • 500 gr. kuru incir
  • 500 gr. kuru kayısı
  • 1,5 - 2 kg şeker
  • 1 adet portakal kabuğu
  • 3 su bardağı süt
 Üzeri İçin:
Fıstık, ceviz, nar, tarçın.
 
Hazırlanması:
  • Buğday geceden suya koyulup sabaha kadar bekletilir. Sabah duru suyu çıkana kadar yıkanır. Üzerine su eklenir ve buğday gereken yumuşaklığa gelene kadar pişirilir. Suyu azaldıkça sıcak su ilave edilir.
  • Buğday kaynarken diğer bir tarafta, portakalın  kabukları küçük küçük doğranır. 
  • Portakal kabukları her defasında süzülerek üç defa kaynatılır.
  • Kaynamakta olan buğdaya pirinç eklenir.
  • Pirinç piştikten sonra nohut, fasulye, üzüm, mısır, kayısı (küçük küçük doğranır) ilave edilir.
  • Pişmeye yakın incir (küçük küçük doğranır), portakal kabuğu, süt, şeker eklenerek bir taşım kaynatılıp ocaktan alınır. Biraz soğuduktan sonra servis edilir.
 

Patlıcan Reçeli


Kestane şekeri tadında patlıcan reçeli...

Malzeme:
  • 1 kilo küçük boy patlıcan
  • Şeker (doğranmış patlıcanların miktarında, bire bir ölçü )
  • Su ( şekerin üzerine çıkacak kadar )
  • Yarım limon suyu
Hazırlanması:
  • Patlıcanların kabukları soyulur, şerit şeklinde kesilir.
  • Yarım saat kadar soğuk suda bekletilir.
  • Bir tencerede su ve şeker kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynatılır.
  • 20 dakika sonunda patlıcanlar suyun içinden alınıp, kaynayan şurubun içine atılır.
  • Reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Yarım limon suyu eklenir.
  • İstenilen kıvama gelen reçel ocaktan alınır ve ılındıktan sonra kavanozlara doldurulur.
 
Not: Reçelin kıvamını anlamak için küçük bir tabağın içine bir iki damla reçel akıtılıp buzlukta bir süre bekletilir. Eğer istediğiniz kıvama geldiyse reçeliniz olmuş demektir.
 
 

Saksı Süsleme


Su bazlı boyayla boyadığım saksının üzerine dekupaj çalışması yaptım. Desenle uygun mor boya da daha önce aldığım ama ilk olarak bu çalışmada kullandığım cam boyalarımdan. Bu deseni bir tülbentten kestim ancak çok ayrıntısı olduğu için kesmek de saksının üzerine yapıştırmak da çok zor oldu. Ama sonuç uğraştığıma değdi sanıyorum :)
 

Güveçte Orman Kebabı

 
     Malzemeler : (4 kişilik)
  • 500 gr kuşbaşı et
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 1 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Kimyon
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı sıcak su
     Hazırlanması :
  • Kuşbaşı et yüksek ateşte suyunu çekene kadar kavrulduktan sonra güveçlere paylaştırılır.
  • İnce ince doğranmış soğan, biber, sarımsak, küp şeklinde kesilmiş patates, patlıcan ve domatesler de sırayla güveçlere yerleştirilir.
  • Tereyağı, tuzu, baharatları koyduktan sonra sıcak suyla hazırlanmış salça malzemenin üzerine dökülür.
  • Güveçlerin üzeri alüminyum folyoyla kapatılıp 220 derecede pişirilir. Folyo alındıktan sonra da üzerini kızarana kadar pişirilir.


up